Elisabeth Hoeve

Reis door de tijd…

De eerste verkoop van de kavel, groot 60 ha, waarop de boerderij is gevestigd is verkocht in 1854. In 1864 wordt de kavel publiek verkocht en komt in handen van Th. Previnaire.
 
In 1866 wordt er een boerderij op de kavel gebouwd alsmede twee, toen zo genoemde, daggeldershuisjes. In 1868 wordt nog een  schuur bij gebouwd. De boerderij is genoemd naar één van de dochters van de toenmalige eigenaar.
 
In 1890 pacht Dirk de vlieger (geb. 1866) de boerderij. In 1893 trouwt hij met Petronella Maria Straathof, afkomstig uit Roelofarendsveen; zij krijgen vijf kinderen. De jongste zoon Jan volgt Dirk op in het bedrijf. Zoon Arie, verongelukt met paard en sulky in de Ringvaart in 1936.
 
Na het overlijden van zijn eerste vrouw in 1899 hertrouwt Dirk met Petronella de Rijk, uit Meije-Zegveld, met wie hij nog drie kinderen krijgt: Martha, Adrianus Johannes(Ome Jas) en Marie. Marie trouwt later met A.J. Ham.
 
Dirk de Vlieger richt zich zowel op akkerbouw als op het fokken en trainen van harddravers. Achter de boerderij wordt dan ook een drafbaan aangelegd. Ook zoon Jan de Vlieger is paardenman in hart en nieren. Hij behaalt o.a. met paard “Alouez” grote successen.
 
Na het overlijden van Dirk (1950) blijft zoon Jan met zus Martha op de boerderij wonen. Na een aantal jaren in Amerika te zijn geweest, voegt ook broer Jas zich bij hen op de boerderij.
Het gezin De Vlieger (1915), v.l.n.r. Mina - Jan - Opa Dirk - zoon Dirk(achter) - Jas - Martha - Agie - Opoe De Vlieger-De Rijk - Arie - Marie
Luchtfoto van de boerderij 1952
Joop Ham met Anton
De Elisabeth-Hoeve in de jaren '80. Op de voorgrond Anton in het weiland.
Neef Joop Ham (de zoon van Marie en A.J. Ham) komt al op jonge leeftijd naar de boerderij om daar zijn oom te assisteren. Ook Joop heeft een passie voor paarden en de drafsport. In de jaren 60 is zijn paard “Anton” één van de toppers in de harddraverij. Op 30 juli 1967 wordt hij kampioen van Nederland.
 
Joop Ham trouwt in 1965 met Marianne Duwel. Samen krijgen zij 3 kinderen; Jan(1965), Anneke(1967) en Ben(1968).
 
In 1968, na het overlijden van Jan en Martha, neemt Joop Ham de pacht van de boerderij over. Er wordt dan een nieuw woonhuis gebouwd. Ome Jas blijft bij het gezin inwonen en draagt ook zijn steentje bij op de boerderij. Voornamelijk zorgt hij voor de paarden en koeien.
 
Joop Ham overlijdt in 1970 op 43-jarige leeftijd. Zijn vrouw Marianne Ham zet het bedrijf voort. Door de nog jonge leeftijd van de kinderen gaat de pacht over naar Marianne Ham, wat voor die tijd heel uitzonderlijk was. Langzamerhand verdwijnen de paarden van de boerderij en gaat het bedrijf zich op akkerbouw richten. De hoofdteelt bestaat uit aardappelen, uien, bieten en tarwe.
 
Ome Jas blijft bij het gezin inwonen tot 1986. Daarna verblijft hij nog 4 jaar in een verzorgingstehuis. In 1990 komt hij te overlijden op 87-jarige leeftijd.
 
In 1983 wordt de oude schuur vervangen door de huidige. Zoons Jan en Ben nemen in 2002 de pacht van moeder over en zetten het bedrijf voort. Er worden nog schuren bijgebouwd en de bedrijfsactiviteiten breiden zich uit.
 
Tegenwoordig is er een boerderijwinkel te vinden op het erf. En er is een moestuin aangelegd waar abonnementhouders zelf groenten kunnen oogsten.
Daarnaast worden er excursies gegeven voor schoolklassen door Anneke. Een educatieve les om kinderen bewust te maken waar hun voedsel vandaan komt.
Bezoekers kunnen gebruik maken van een wandelpad dat langs de akkers is aangelegd.
Tevens is er een zorgboerderij op het erf gevestigd waar mensen met een beperking een dagbesteding hebben.

 

Gebroeders Ham – Elisabeth Hoeve
Hoofdweg 1379
2151 MA  Nieuw-Vennep
Tel.: +31 (0)6 – 53 87 01 67
info@gebroedersham.nl
© Copyright 2022 Gebroeders Ham B.V. | Privacy beleid | Contact